Mapování 2023: spokojenost členů s činností Asociace lesních MŠ

4.11.2023

Mapování potřeb lesních MŠ a klubů probíhá každoročně v únoru, letos ho ALMŠ spustila již potřetí. V říjnu jsme vyhodnotili otázky na téma spokojenost členů s činností ALMŠ. Ve všech dotazovaných oblastech se spokojenost pohybuje blízko 90 %. Ve všech kategoriích významně převyšuje výběr odpovědi “jsme spokojeni” nad “spíše spokojeni”. S lobbyingem za lesní školky (jejich zázemí, výdejny a další podmínky, ve kterých se lesní školky v ČR nacházejí), je spokojeno 91,8 % respondentů. S propagací lesních školek a předškolního vzdělávání v přírodě vyjádřilo spokojenost 94 % školek.

Lehce pod 90 % členů je spokojených s organizací Sletů - členských schůzí. Dvě školky jsou nespokojeny a 12 školek (ze 158 respondentů) je někdy také nespokojeno s kmenovým webem Asociace lesních MŠ lesnims.cz. Máme dobrou zprávu, web ALMŠ po téměř roce intenzivních příprav bude brzy zcela nový. Je to web nabitý informacemi a o to nám stále jde – sdílíme vše, co můžeme, a je toho mnoho. Doporučujeme proto při vyhledávání i na stávajícím webu využívat vyhledávání (lupa) a klávesou zkratku ctrl+F.

Spokojenost s péčí o členy ALMŠ
Spokojenost členů s péčí ALMŠ o své členy stoupla meziročně o necelé 1 % na 91,8 %, jen 1 člen ze 158 je spíše nespokojen. Členové vlastními slovy popisují, že jim členství v ALMŠ dává podporu, sounáležitost, pomoc v začátcích a v krizových situacích, vítají také možnost vzdělávat se.

„Mám srovnání s jinou organizací v otázce péče o členy a jejich informovanosti atd. a ALMŠ jednoznačně vyhrává, péče o nás, členy, je skvělá.”

„Velmi oceňuji práci, kterou nám dáváte – obzvláště lobbying u politiků – bez toho by už lesní školky vůbec nebyly.”

Kromě mnoha podpůrných slov, kterých si velmi vážíme, jsme dostali i tipy, kde se zlepšit. Děkujeme za ně a u některých jsme se rovnou poučili:

  • Větší zaměření na déle fungující školky – nabízíme bonusové dokumenty a služby v rámci Tarifu 3.
  • Lepší orientace na webu ALMŠ – čeká nás přehlednější web a používejte vyhledávací lupu (viz příspěvek výše).
  • Pomoc rozkoukávajícím se členům – nové členy provází zkušená ředitelka LMŠ v rámci uváděcí podpory.
  • Začínáme být uzavřenou buňkou se svými problémy, je toho teď hodně – dejte nám vědět, co se děje, sdílejte v uzavřené facebookové skupině Fórum pro lesní školky a ptejte se na zkušenosti ostatních.
  • Nabídka mentoringu ve školce – nezaznamenali jsme vyšší poptávku, požádejte o konzultaci na míru, může se proměnit v mentoring.